ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η Πρακτική Άσκηση σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματική Κατάρτισης  (Σ.Α.Ε.Κ.) και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (άρθρο 23 του Ν. 4186/2013 για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις»). Η συνολική διάρκεια της περιόδου πρακτικής άσκησης είναι εννιακόσιες εξήντα (960) ώρες. Η περίοδος της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης του τετάρτου εξαμήνου και πρέπει να ολοκληρωθεί, σε κάθε περίπτωση, εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από τη λήξη του τελευταίου εξαμήνου θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης.

Μέσω της Πρακτικής Άσκησης, οι καταρτιζόμενοι των Σ.Α.Ε.Κ. ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε συναφείς με την κατάρτισή τους κλάδους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Νέο πλαίσιο για την Πρακτική Άσκηση

Από την 1 Σεπτεμβρίου 2021, ισχύει το νέο πλαίσιο για τη διεξαγωγή Πρακτικής Άσκησης σπουδαστών Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το πλαίσιο περιγράφεται στην αριθ. K5/97484/05.08.2021 κοινή υπουργική απόφαση και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3938/τ.Β’/26.08.2021.

Εφόσον η ημερομηνία έναρξης πρακτικής, σύμφωνα με την Απόφαση Έναρξης Πρακτικής Άσκησης, είναι μετά την 1/9/2021 και η πρακτική άσκηση έχει ολοκληρωθεί με τη σχετική έκδοση της βεβαίωσης ολοκλήρωσης πρακτικής άσκησης από τη Σ.Α.Ε.Κ., για το σύνολο των εννιακοσίων εξήντα (960) ωρών, δύναται να επιδοτείται η Πρακτική Άσκηση των καταρτιζόμενων των δημόσιων και ιδιωτικών Σ.Α.Ε.Κ.

Ο καταρτιζόμενος μπορεί να επιλέξει αν επιθυμεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα της επιδοτούμενης πρακτικής.

Οδηγός υλοποίησης και εφαρμογής για το πλαίσιο της πράξης

Στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος “Πρακτική άσκηση καταρτιζόμενων ΙΕΚ”, του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020”, δίνεται η δυνατότητα επιδότησης της πρακτικής άσκησης καταρτιζόμενων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Η επιδότηση θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την Πράξη χρηματοδότησης (πρόγραμμα επιδότησης).

Στην ιστοσελίδα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει αναρτηθεί o Οδηγός Υλοποίησης και Εφαρμογής Φυσικού Αντικειμένου και Διαχείρισης Οικονομικού Αντικειμένου, προς ενημέρωση και εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών για την καταβολή του επιδόματος.

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε τη 2η Αναθεωρημένη Έκδοση* του Οδηγού Υλοποίησης πατώντας εδώ.

  • Η αναθεώρηση αφορά στην παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης των ωφελούμενων που ολοκλήρωσαν το Β’ εξάμηνο και ξεκίνησαν την πρακτική τους άσκηση τους θερινούς μήνες του 2022.

Διευκρινίσεις για την πρακτική άσκηση καταρτιζόμενων Ι.Ε.Κ

Παρακαλούμε να ενημερωθείτε από το συνημμένο σχετικό έγγραφο για τις διευκρινίσεις για τα  χρονικά περιθώρια της εκπόνησης της Πρακτικής Άσκησης των ΔΙΕΚ. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο :… Σε ότι αφορά στις προθεσμίες ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης, ισχύουν τα ακόλουθα: Α) Το άρθρο 27 παρ.1 του Ν.4763/2020 προβλέπει ότι «…Η περίοδος της πρακτικής… πρέπει να ολοκληρωθεί, σε κάθε περίπτωση, εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από τη λήξη του τελευταίου εξαμήνου θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης…». Β) Για όσους καταρτιζόμενους δεν είχαν πραγματοποιήσει την πρακτική τους κατά την έναρξη της ισχύος του Ν.4763/2020 (ημερομηνία δημοσίευσης ΦΕΚ 21-12-2020) , ισχύει το άρθρο 363 στο ΦΕΚ  ο  ν.4957/2022 (Α΄141) σύμφωνα με το οποίο: «Οι καταρτιζόμενοι των Ι.Ε.Κ. οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει την πρακτική άσκηση έως την έναρξη ισχύος του ν. 4763/2020 υποχρεούνται να ολοκληρώσουν την πρακτική άσκηση έως το τέλος του 2024, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 27».

Παρακαλούμε να διαβάσετε με ιδιαίτερη προσοχή τις παρακάτω εγκυκλίους/αποφάσεις και να τις γνωστοποιήσετε στον υποψήφιο εργοδότη ή τον φορέα απασχόλησης όπου θα απευθυνθείτε για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης.

Κ.Υ.Α. K5.97484.21 (ΦΕΚ 3938 Β.26-8-2021)      &     ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 51/2021 e- ΕΦΚΑ (Ασφάλιση ΠΑ)

Ε Ν Α Ρ Ξ Η / Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Η Σ  Α Σ Κ Η Σ Η Σ

Η έναρξη της πρακτικής άσκησης, μπορεί να γίνεται ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης του τετάρτου εξαμήνου, εκτός αν ορίζεται άλλως στους Οδηγούς Κατάρτισης.Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν επιτρέπεται φοίτηση και πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης ταυτόχρονα.

Οι ώρες πρακτικής ανά ημέρα καθορίζονται σε τέσσερις (4) έως οκτώ (8) και ανάλογα με τη φύση και το αντικείμενο της ειδικότητας κατάρτισης του ασκούμενου, πρωί ή απόγευμα (ποτέ όμως νύχτα) και για 5 ημέρες εβδομαδιαίως. Οι ασκούμενοι δεν πρέπει να απασχολούνται την Κυριακή και τις επίσημες αργίες. Κατά την διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης ο ασκούμενος και ο  φορέας συμπληρώνουν καθημερινά και ανελλιπώς το Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης.

Η πρακτική άσκηση, πραγματοποιείται με ευθύνη των υπευθύνων των φορέων απασχόλησης και με την εποπτεία των Σ.Α.Ε.Κ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την ημερήσια και εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, όπως αυτές προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Κάθε καταρτιζόμενος που επιθυμεί να πραγματοποιήσει Πρακτική Άσκηση υποβάλλει αίτηση έναρξης πρακτικής άσκησης και υπεύθυνη δήλωση στη Σ.Α.Ε.Κ. που φοιτά, με την οποία δηλώνει την υπηρεσία ή την επιχείρηση που τον έχει αποδεχθεί για Πρακτική Άσκηση καθώς και αν επιθυμεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα επιδότησης της πρακτικής.

Ταυτόχρονα, υποβάλλει βεβαίωση (δήλωση ενδιαφέροντος) εργοδότη, με την οποία ο εργοδότης δηλώνει ότι αποδέχεται τον καταρτιζόμενο για πρακτική άσκηση, δηλώνει με σαφήνεια την έναρξη και λήξη της περιόδου της Πρακτικής Άσκησης, περιγράφει το αντικείμενο εργασίας της επιχείρησης και το αντικείμενο της απασχόλησης του καταρτιζόμενου, καθώς και ότι αποδέχεται την εποπτεία του έργου της πρακτικής άσκησης.

Η πρακτική άσκηση πρέπει να είναι σχετική με την ειδικότητα κατάρτισης.

Η έναρξη της Πρακτικής Άσκησης μπορεί να γίνεται την 1η ή τη 15η ημέρα κάθε μήνα ή τις πλησιέστερες σ’ αυτές εργάσιμες ημέρες.

Κατά την έναρξη της επιδοτούμενης πρακτικής μέσω ΕΣΠΑ, συνάπτεται μεταξύ του εργοδότη και του πρακτικά ασκούμενου η οποία θεωρείται από τον Διευθυντή της Σ.Α.Ε.Κ., Ειδική Σύμβαση Πρακτικής Άσκησης Καταρτιζόμενου η οποία καθορίζει τους όρους υλοποίησης της Πρακτικής Άσκησης.

Επίσης, όσοι επιθυμούν την επιδότηση της πρακτικής, είναι  υποχρεωτική η συμπλήρωση του Απογραφικού Δελτίου Εισόδου από τον καταρτιζόμενο. Αυτό υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα (πατήστε εδώ) μετά από συνεννόηση με τη Σ.Α.Ε.Κ.

Ο καταρτιζόμενος αναζητά με δική του πρωτοβουλία τον εργοδότη ή φορέα απασχόλησης όπου επιθυμεί να κάνει την πρακτική άσκηση. Συμπληρώνει εγγράφως ή ψηφιακά τα ακόλουθα έγγραφα και τα υποβάλλει στη ΣΑΕΚ Διδυμοτείχου το αργότερο 10 ημέρες πριν την επιθυμητή ημερομηνία έναρξης της πρακτικής άσκησης.

Απαραίτητα έντυπα για την έναρξη της πρακτικής άσκησης

1. ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

2. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΜΑ , ΑΜΚΑ , ΑΦΜ

3. ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

4. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

5. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ / ΦΟΡΕΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

6. ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (3 Πρωτότυπα)

7. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ. (άρθρο 8 Ν.1599/1986)

8. ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Το βιβλίο πρακτικής άσκησης αποτελεί ένα είδος ημερολογίου, όπου καταγράφονται καθημερινά οι εργασίες που εκτελούνται κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

Η συμπλήρωση του είναι υποχρεωτική και γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Η πρώτη σελίδα συμπληρώνεται από τον σπουδαστή. Αναφέρει συνοπτικά τις εργασίες που πραγματοποίησε κάθε μέρα και δίπλα τον αριθμό των ωρών (6-8) καθημερινά. Στο τέλος της σελίδας σημειώνει τον συνολικό αριθμό των ωρών της εβδομάδας (30-40). Η επόμενη σελίδα αφορά την ίδια εβδομάδα και συμπληρώνεται από τον φορέα απασχόλησης (εργοδότη) ο οποίος υπογράφει και σφραγίζει.

Στο τέλος κάθε μήνα πρακτικής άσκησης, ο πρακτικά ασκούμενος συμπληρώνει τη μηνιαία έκθεση όπου περιγράφει λίγο πιο αναλυτικά τις εργασίες και την εμπειρία που αποκόμισε κατά τη διάρκεια του μήνα. Ο φορέας υπογράφει και σφραγίζει στο τέλος της σελίδας.

Με το ίδιο τρόπο συμπληρώνονται και οι υπόλοιποι μήνες μέχρι να συμπληρωθούν οι 960 ώρες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης.

Έλεγχος Βιβλίου Πρακτικής Άσκησης

Στο τέλος κάθε μήνα, ο πρακτικά ασκούμενος οφείλει να προσέρχεται στη Σ.Α.Ε.Κ. ή στη Σ.Α.Ε.Κ. εποπτείας της πρακτικής του άσκησης, προκειμένου να γίνεται ο έλεγχος του βιβλίου πρακτικής από το Συντονιστή, ο οποίος καταχωρεί τις ώρες στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης της πρακτικής, το υπογράφει και το σφραγίζει.

Δ Ι Ε Υ Κ Ρ Ι Ν Η Σ Ε Ι Σ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ :

– Ο Ασκούμενος με τον εργοδότη συμπληρώνουν και υπογράφουν την ειδική _σύμβαση Πρακτικής Άσκησης σε τρία (3) αντίτυπα τα οποία υποβάλλονται στο ΙΕΚ για ΘΕΩΡΗΣΗ και στη συνέχεια λαμβάνει από ένα ο εργοδότης, ο πρακτικά ασκούμενος και η Σ.Α.Ε.Κ. φοίτησης.

– Η βεβαίωση ΑΜΑ, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ γίνεται μόνο με επίσημα έγγραφα (πχ Βεβαίωση Απογραφής από e-ΕΦΚΑ, Βεβαίωση ΙΚΑ κλπ.)

– Βιβλίο Πρακτικής που δεν είναι εκτυπωμένο σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ θεωρείται ΜΗ ΕΓΚΥΡΟ. Ομοίως ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΑ είναι τα βιβλία που δεν είναι πλήρως συμπληρωμένα και καθαρογραμμένα σε κάθε εβδομαδιαίο ή μηνιαίο φύλλο, με αναλυτικές περιγραφές και υπογραφές του ασκούμενου, καθώς και τις υπογραφές και σφραγίδες του εργοδότη.

– Όλα τα έγγραφα ΠΡΕΠΕΙ να είναι πλήρως συμπληρωμένα με ορθότητα και σαφήνεια. Συντομογραφίες, υποκοριστικά ονομάτων ή ακρωνύμια απαγορεύονται. Η προσκόμιση ελλιπώς συμπληρωμένων ή δυσανάγνωστων εγγράφων έχει ως συνέπεια την αναβολή ή και ακόμη την μη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Λ Η Ξ Η / Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Η Σ Α Σ Κ Η Σ Η Σ

Μετά την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης (960 ώρες) ο ασκούμενος πρέπει ΕΝΤΟΣ 10 ημερών να υποβάλλει στη ΣΑΕΚ Διδυμοτείχου  τα ακόλουθα έγγραφα:

1. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (συμπληρώνεται, υπογράφεται και σφραγίζεται από τον εργοδότη)

2. ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ (πλήρως συμπληρωμένο, με υπογραφές και σφραγίδες του εργοδότη)

3. ΔΥΟ (2) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, (μικρές – ίδιες, για την έκδοση της ΒΕΚ)

Ο εργοδότης: Υποβάλει στο ΕΡΓΑΝΗ το έντυπο «Ε3.5: Αναγγελία έναρξης/μεταβολών Σύμβασης Πρακτικής άσκησης» και αποστέλλει ηλεκτρονικά αντίγραφο στη ΣΑΕΚ.

Δ Ι Α Κ Ο Π Η / Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Η Σ Α Σ Κ Η Σ Η Σ

ΜΟΝΟ για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους και με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του ΣΑΕΚ, ο Ασκούμενος ή ο Εργοδότης μπορεί να ζητήσει τη διακοπή της Σύμβασης του προγράμματος. Για να πραγματοποιηθεί η Διακοπή της Πρακτικής Άσκησης ο πρακτικά ασκούμενος πρέπει να ενημερώσει αυθημερόν το ΙΕΚ και ΕΝΤΟΣ 10 ημερών να προσκομίσει τα ακόλουθα:

1. ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ  της πρακτικής άσκησης ψηφιακά υπογεγραμμένη

2. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (συμπληρώνεται, υπογράφεται και σφραγίζεται από τον εργοδότη)

3. ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ (πλήρως συμπληρωμένο, με υπογραφές και σφραγίδες του εργοδότη)

Ο εργοδότης: Υποβάλει στο ΕΡΓΑΝΗ το έντυπο «Ε3.5: Αναγγελία έναρξης/μεταβολών Σύμβασης Πρακτικής άσκησης» και αποστέλλει ηλεκτρονικά αντίγραφο στο ΙΕΚ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση συνέχισης της πρακτικής άσκησης για το υπόλοιπο του προβλεπόμενου διαστήματος θα πρέπει να ακολουθηθεί εκ νέου η διαδικασία έναρξης πρακτικής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ. αριθμ. K5/97484 (ΦΕΚ Β’ 3938 26-08-2021). Κεφάλαιο 3: Οριζόντιες Ενέργειες Διαχείρισης και υλοποίησης.

ΕΝΤΥΠΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

  • ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ,ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΣΠΑ
  • ΑΙΤΗΣΗ
  • ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ,
  • ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΣΠΑ
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
  • Υπ.Δήλωση-ΕΡΓΟΔΟΤΗ
  • Υπ.ΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥ
  • ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ,
  • ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΣΠΑ